Haber

Aung San Suu Kyi affedildi ve serbest bırakıldı

Myanmar’da cunta yönetimi, iki yıl önce askeri darbe kapsamında gözaltına alınan Aung San Suu Kyi’yi (Ang San Su Kyi) affetti ve serbest bıraktı.

Cunta yönetiminden yapılan açıklamada, eski Devlet Lideri Win Myint’in de serbest bırakıldığı belirtildi.

MYANMAR’DA ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları ve ülkedeki siyasi gerilimin ardından 1 Şubat 2021’de yönetimi ele geçirdi.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu KyiBaşta çok sayıda yetkili ve iktidar partisi yöneticilerini gözaltına aldı ve bir yıl süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Darbe karşıtı gösterilerde darbeden bu yana 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 13 bin kişi gözaltına alındı. 10.000’den fazla kişi hala cezaevinde.

Myanmar askeri mahkemeleri, 2’si çocuk 114 siyasi tutukluya idam cezası verdi.

ARAKAN MÜSLÜMANLARININ KATLİAMINI GÖREN AUNG SAN SUU Kyi KİMDİR?

Myanmar’ın bağımsızlık mücadelesine öncülük eden General Aung San’ın kızı Aung San Suu Kyi, henüz 2 yaşındayken suikasta kurban gitti.

Suu Kyi, Myanmar’ı on yıllardır yöneten askeri güçlerin otoriter yönetiminin eleştirmeni. “Insan hakları savunucusu”olarak tanındı

1991 yılında cezaevindeyken Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. 1989-2010 yılları arasında yaklaşık 15 yıl hapis yattı.

Kasım 2015’te liderliğini üstlendiği NLD ile Myanmar’ın 25 yıl aradan sonra ilk özgür seçimini kazandı.

Ancak Myanmar anayasası, çocukları başka ülkelerin vatandaşı olduğu için Suu Kyi’nin başkan olmasını engelledi. Şu anda 76 yaşında olan Suu Kyi, darbeden önce ülkenin fiili lideriydi.

Arakan’ın Myanmar eyaletinde yaşayan Müslümanlara yönelik soykırım, Suu Kyi ve yönetimini uluslararası arenada en çok zorlayan konulardan biri. Müslümanlara yönelik operasyonlar, 1991’de Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Suu Kyi’yi itibarsızlaştırdı. Birleşmiş Milletler (BM), Suu Kyi “katliamlarda suç ortağı”olarak kabul edildi

Uluslararası Af Örgütü, 2018 yılında Aung San Suu Kyi’ye verilen Vicdan Elçisi Ödülü’nü geri çekmişti. Uluslararası Af Örgütü, Myanmar Ordusu’nun Rohingya Müslümanlarına alenen zulmettiğini aktarırken, Suu Kyi’nin ülkesinde yaşananlara sessiz kaldığını ve daha önce savunduğu değerlere ihanet ettiğini aktardı. Suu Kyi ise o dönemde BBC’ye verdiği bir röportajda Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik uygulanmadığını iddia etmişti.

KAYNAK: HABER7

ihsangazihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu