Ölmekte olan bir bitki nasıl kurtarılır?
Ev dekorasyonunun vazgeçilmez unsurlarından biri olan canlı çiçekler, zaman zaman bazı nedenlerden dolayı ölmeye başlar. Bitkilerin ölme nedenleri çevreden veya yanlış bakımdan kaynaklanabilir.
Ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için almanız gereken bazı önlemler var. Bu önlemlerle bitkinizi yeniden hayata döndürme şansınız olabilir. Ancak bunun için mümkün olduğunca çabuk hareket etmeniz gerekiyor.
İşte ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için kullanmanız gereken yöntemler…
ÖLÜM TESİSİNİZİ KURTARMAK İÇİN İZLEMENİZ GEREKEN ADIMLAR
- Dekoratif veya Metal Saksıları “Sağlıklı” Saksılarla Değiştirin
Ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için atabileceğiniz ilk adım saksısını değiştirmektir. Eğer bitkiniz kurumaya başladıysa bunun sebeplerinden biri hoş görünümünü tercih etmeniz olabilir. Yanlış saksı tipi kullanımı çiçeklerinizin nefes almasını bozar ve çiçeklenmeden büyümeye kadar birçok durumu etkiler.
Bitkilerin büyümesi ve çiçek açması için sağlıklı ortamlara ihtiyacı vardır. Bitkiniz metal bir saksıda veya drenaj delikleri olmayan dekoratif bir saksıdaysa bu bir hatadır. Metal kaplar ısıyı içeride tutarak bitki köklerini pişirir. Drenaj delikleri olmayan saksılar, bitkiye verilen suyun saksının dibinde kalmasına ve köklerin etrafındaki alanın nemlenmesine neden olur. Bunun sonucunda köklerde çürüme ve küflenme meydana gelir.
Bitkinizi saksıdan çıkarırken mutlaka satın aldığınızdan kalma gizli kafeslerin olup olmadığını kontrol edin ve çıkarın. Gizli kafesler bitkinin köklerine zarar verebilir ve bitkinizin ölmesinin ana nedeni olabilir.
- Kökleri Nazikçe Ayırın ve Nefes Almasına Yardımcı Olun
Ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için, saksıyı değiştirdikten sonra bitkinin köklerini ayırarak nefes almasını sağlamanız gerekir. Bitkilerin besinleri ve suyu daha etkili bir şekilde alabilmeleri için köklerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Bitkinizin köklerini temizlerken, onları kırmamak veya zarar vermemek için mümkün olduğunca nazik olun.
- Bitkileriniz İçin Sadece Filtrelenmiş Su Kullanın
Ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için bir sonraki adım, suladığınız suyun filtrelenmesini sağlamaktır. Musluk suyu, bitkilerinize zarar verebilecek yüksek miktarda klor ve diğer kimyasalları içerir.
Bitkilerinizi sulamadan önce suyu 24 saat bekletin ve ardından yeterli su ile bitkinizin su ihtiyacını karşılayın. Uzmanlara göre yağmur suyu bitkiler için en verimli sular arasında yer alıyor. Yağmur suyunun asitliği, bitki toprağında kalan kimyasalların ve tuzların musluk suyuyla temizlenmesine uygundur.
- Bitkinizi zararlı bakterilerden korumak için zaman zaman nazikçe yıkayın.
Ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için bitkinizi ortasından yavaşça temizleyin. Nazik temizlik, bitki üzerindeki bakteri ve böcekleri yok etmenin en gerçek ve en kolay yoludur. Bunu yapmak için pamuklu çubuğu sabunlu suya veya izopropil alkole batırın ve bitkinizin yapraklarını nazikçe silin.
Sabunlu suyla nazikçe temizlik yapan kişiler, etkiyi daha iyi görebilmek için işlemi 2-3 kez daha tekrarlamalıdır.
- Bitkinizdeki Ölü Kesimleri Kesin
Ölmekte olan bitkinizi kurtarmak için tüm ölü ve kurumuş kısımları 6 cm kalana kadar 45 derecelik açıyla kesin. Mümkün olduğu kadar çok canlı kolun kaldığından emin olun. Böylece bitkiniz kesilen dallarından filizlenerek canlanmaya başlayacaktır.
- Bitkinizi Gübreyle Destekleyin
Ölmekte olan bitkinizi canlandırmak için uygun bir sistem de bakımının gübre ile desteklenmesidir. Ancak bu noktada önemli olan gübreyi bitkinin büyüklüğüne göre ayarlamaktır. “Daha fazlası daha iyidir” yaklaşımıyla tesisinizi geri dönüşü olmayan sorunlarla karşı karşıya bırakabilirsiniz.
Evrensel olarak kullanılan gübreleme oranı, suda çözünebilen gübrelerden 3,80 litre suya 1 çay kaşığı gübreden oluşur.